כל מה שצריך לדעת על קרנות נדל"ן
קרנות נדל"ן נקראות גם קרנות REIT, או קרנות ריט, בגלל שהן מיועדות להשקעה בנכסי מקרקעין. הקרנות משקיעות בנאמנות בנדל"ן מניב ולכן נחשבות יציבות יחסית. כל קרן פעילה מן הסוג הזה רוכשת מרכזים מסחריים, או יכולה להשתתף בתהליכי רכישה מסודרים של בנייני משרדים ואפילו בנייני דירות למגורים. השאיפה המשותפת לכל סוגי הרכישות של הנדל"ן במסגרת הקרן היא להשכיר את הנכסים לטווח ארוך. את ההשכרה מבצעים על בסיס חוזה שכירות מוסכם וידוע מראש.
קרנות נדל"ן נהנות ממעמד מס מיוחד. החל משנת 2016 נעשה ניסיון לעודד הקמת קרנות מן הסוג הזה, כמו גם להפוך אותן לדרך מצוינת לעידוד בנייה של דירות פרטיות. הרווחים מהקרנות מחולקים בצורת דיבידנד ולכן מאפשרים תשואה שניתן להעריכה מראש. במילים אחרות, התשלום של הדיבידנד בתדירות קבועה אפשרי בגלל החוזים שנחתמים לאחר רכישת נכסי הנדל"ן. זו יציבות שניתן להשיג רק בקרנות נדל"ן ומכאן האטרקטיביות שלהן עבור ציבור המשקיעים.
מסחר בקרנות נדל"ן והתקנות להפעלתן בישראל
בישראל יש נכון להיום שתי קרנות נדל"ן בורסאיות. הקרן הראשונה הוקמה כבר בסמוך להסדרת הנושא בחוק ובפקודת מס הכנסה, בעוד הקרן השנייה הוקמה מאוחר יותר והיא גם בעלת היקף פעילות קטן. כמו כן, קיימת קרן אחת שגייסה את הון על בסיס הנפקה פרטית בלבד. היכרות עם ההבדלים בין קרנות נדל"ן יכולה לסייע למי שמתלבט בין אפיקי השקעה ולא יודע איזה מסלול מתאים לכמות הכסף שעומדת לרשותו.
חשוב לציין שמעמדן של קרנות נדל"ן מוסדר בחוק, אולם גם הוא עבר לא מעט שינויים לאורך השנים. החקיקה הראשונית הופיעה בפקודת מס הכנסה בדמות תיקון, אך התיקון של שנת 2016 הנמיך את חסמי הכניסה להקמת קרנות חדשות ועודד את המשקיעים לרכוש נדל"ן למגורים כדי להגדיל את ההיצע.
קרנות נדל"ן נסחרות בבורסה כמניה רגילה. מי שרוצה להשתתף בהן צריך לדעת שקיימים תנאים וסף מינימום להחזקת נדל"ן, כמו גם הגבלה מוסדית של המינוף. הגבלת המינוף נועדה למנוע פעולה של קרנות נדל"ן תחת בעלי שליטה מעטים.