שלבים ועקרונות של ניהול ממון
ניהול ממון מבוצע על ידי אנשי מקצוע במסגרת שירות שניתן למשקיעים פרטיים, בעלי הון, בעלי משאבים וכדומה. מטרת הניהול היא לנצל את ההון בצורה נכונה ולהבטיח את העתיד הפיננסי של בני המשפחה גם לאחר הפרישה. הניהול דורש שילוב ושיתוף פעולה בין אנשי המקצוע לבין הלקוח, כמו גם אמינות והגדרה מסודרת של מטרות, יעדים וצרכים.
השלב הראשון של ניהול ממון כולל בניית תכנית פיננסית. התכנית צריכה להתאים למטרות הלקוח ולמסגרת התקציב שעומדת לרשותו. תכנית פיננסית משמשת כמצפון לניהול ההון וההשקעות בטווח הקצר והארוך. התכנית הפיננסית צריכה לגלם את הערכים של הלקוח, את רמות הסיכון שבהן הוא מעוניין ואת השאיפות האישיות שלו.
בשלב השני ניהול ממון קובעים סדר עדיפויות ודרכי פעולה. בשלב הזה מעבירים את הרעיונות התיאורטיים למישור המעשי ואוספים את כל המידע הרלוונטי. כמו כן, חשוב להקצות במהלך השלב הזה זמן לטובת ניתוח ובחינת הרעיונות הקיימים, אל מול האופציות הפתוחות. זהו גם השלב שבו בדרך כלל מבצעים תכנון מס ובודקים את סך כל הנכסים לעומת סך כל ההתחייבויות. עיצוב מסודר של דרכי פעולה יעזור ללקוח להבין את האסטרטגיה הכוללת ולעקוב אחריה.
בחינת תוצאות בזמן אמת
השלב השלישי של ניהול ממון מייצג את אחד העקרונות החשובים ביותר של השירות: בחינת תוצאות בזמן אמת. הנחת המוצא היא שלא ניתן לנהל הון וכספים ללא התאמת תכניות ההשקעה למגמות ולתמורות שחלות בשוק. שינויים ברמה המקומית, העולמית והגלובאלית יכולים להוריד לטמיון השקעות של מאות אלפי שקלים, או לחילופין להגביר במאות אחוזים את התשואה.
הדרך למנוע הפסדים ולצמצם סיכונים היא לבחון את התוצאות בזמן אמת. כך אפשר להוביל את הלקוח על ידי ניהול מצוין לכל אורך התהליך, כמו גם ליישם את המלצות אנשי המקצוע עד להצלחת ביצוע התכנית כולה.
כפי שניתן לראות, השלבים והעקרונות של ניהול ממון דורשים רמת מומחיות גבוהה. המשקיע הפרטי עלול להתקשות לנהל את הממון של עצמו, בעיקר בגלל הטיות רגשיות. הפתרון הוא לבצע את הניהול באופן אובייקטיבי ומנותק.