בתי השקעות

כל מה שאתם צריכים לדעת על בתי השקעות

בית השקעות הוא עסק שמתמחה בניהול כספי לקוחותיו בשוק ההון. על אף שורה ארוכה של מאפיינים משותפים, יש גם הבדלים שכדאי להכיר בין בתי השקעות. קודם כל, מנהלי הבית יכולים לבחור באיזה פעולות ספציפיות להתמחות. יש בתי השקעות שמתמחים בניהול תיקי ניירות ערך ובתים שמתמחים בניהול קרנות נאמנות. לצדם פועלים בתי השקעות שמתמחים בניהול קופות גמל ובתים שמתמחים בחיתום ניירות ערך. חוץ מזה, בישראל וברחבי העולם יש בתים שתפקידם לספק שירותי ייעוץ ללקוחות פרטיים או עסקיים בנושאי מיזוגים ורכישות.

 

בתי השקעות

 

שנית, ההבדלים בין בתי השקעות יכולים לבוא לידי ביטוי בסוג התפקידים והעיסוקים האופייניים. לא בכל בית השקעות יש גם יועץ השקעות וגם מנהל השקעות, אנטליטיקאי וטריידר. בתי השקעות קטנים לדוגמא מבצעים מיקור חוץ לתפקידים מסוימים, או לחילופין עובדים בשיתוף פעולה עם חברות אחרות. מבחינת הלקוח אין לזה משמעות גדולה, מלבד מקרים שבהם הוא נושא בדמי ניהול גבוהים למרות שהשירות שהוא מקבל לוקה בחסר.

מי מפקח על בתי השקעות ולמה להשתמש בשירותים שלהם?

הפיקוח על פעולתם של בתי השקעות מבוצע על ידי הרשות לניירות ערך ועל ידי אגף מיוחד תחת משרד האוצר. אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון הוא נכון להיום אחד הגופים הדומיננטיים בתחום הרגולוציה והוא מבצע פיקוח צמוד על פעולתם השוטפת של בתי השקעות. הסיבה העיקרית לכך היא שהבתים אחראיים על ניהול מיליארדי ש"ח, ולכן הרגולציה היא לעיתים קרובות הדרך היחידה והטובה ביותר למנוע התנהגות לא חוקית או פגיעה באינטרסים של ציבור המשקיעים.

השאלה המתבקשת היא למה בכלל להשתמש בשירותי בתי השקעות, או למי הם מתאימים. התשובה פשוטה מכפי שנהוג לחשוב, בעיקר בגלל שמדובר על אנשי המקצוע הטובים ביותר בארץ. סביר להניח שגם אדם פרטי בעל הון עצמי גבוה לא מכיר את שוק ההון כמו יועץ השקעות או מנהל השקעות. אין לו את הכלים שיש לאנליטיקאי וגם לא את הזמן שעומד לרשותו של הטריידר. כל אלו הופכים את בית ההשקעות למקור הכנסות יציב.