קרנות השתלמות

קרנות השתלמות – אפיק החיסכון היחיד שנותר פטור ממס

קרנות השתלמות משמשות כאפיק חיסכון לטווח בינוני והיתרון העיקרי שלהן בא לידי ביטוי בהטבות מס. לא רבים יודעים זאת, אך הקרנות הללו הן כיום האפיק היחיד שלא לטווח ארוך שנותר פטור ממס גם לאחר הרפורמות במיסוי שוק ההון. זו הטבה שהופכת את החיסכון באמצעות הקרנות לאופציה אטרקטיבית עבור משקיעים פרטיים, שכירים ועצמאים. אם בעבר שימשה קרן השתלמות כקופת גמל שנועדה לשכירים בלבד, הרי שכעת היא פתוחה לעצמאים ולחברי קיבוצים ומושבים שיתופיים.

 

קרנות השתלמות

 

מיתוס נוסף שהגיע הזמן להפריך בהקשר של קרנות השתלמות הוא אופי השימוש בהן. במקור אמנם נועדה הקרן לשמש עובדים למימון השתלמויות כמו כנסים מקצועיים ולימודי המשך, אך כיום זה לא רלוונטי. הקרן היא אפיק חיסכון סולידי, משתלם וכללי לטווח בינוני והמדינה מעודדת את ציבור החוסכים לעשות בה שימוש.

הטבות בקרן השתלמות

הטבות המס הן דוגמא מצוינת לאופן שבו המדינה מעודדת את הציבור לחסוך לטווח קצר, בינוני וארוך. בקרנות השתלמות לדוגמא מדובר על סעיף 3 לפקודת מס הכנסה שלפיו הפקדות המעסיק לקרן פטורה ממס, בגבולות מסוימים. נכון להיום עומדים הגבולות על עד 2.5% מהמשכורת הקובעת בהפרשות העובד ועד 7.5% מהמשכורת להפרשת המעביד, עד לתקרת שכר שנגזרת מתוספת היוקר.

עוד הטבת מס שהופכת את קרנות ההשתלמות לאפיק חיסכון מומלץ היא פטור על רווחי הון, כל עוד הכספים נמשכים לאחר 6 שנים ויותר מפתיחת הקרן, או לאחר 3 שנים לצורך מימון השתלמות או לימודים. זהו ההיבט היחיד שעדיין מבטא את הקשר בין הקרנות לבין השתלמות. מצד שני, הפטור ממס על רווחי ההון שצברה הקרן הופכת כאמור את הקרנות לערוץ חיסכון פטור ממס שבכלל לא משמש להשתלמות.

על אף האמור לעיל, רק אחוז קטן מהשכירים מחזיקים קרן השתלמות, בעוד בעשירון העליון מדובר על הטבה נפוצה מאוד שהגיעה בשנת 2015 לסך כולל של 2.5 מיליארד ש"ח. המשמעות היא שכדאי להתחיל לפעול בנושא ולהצטרף לקרן. אפשר לעשות זאת באופן עצמאי או כשכיר ולאחר התייעצות עם אנשי מקצוע.